Ontdek de kracht van slim wonen
Wanneer het aankomt op het combineren van slimme oplossingen is er ontzettend veel mogelijk. Eigenlijk is de enige beperkende factor je eigen verbeeldingskracht.
Om je een idee te geven van de praktische toepassingen van onze producten, schetsen we hieronder een aantal voorbeelden uit de praktijk.
Onder elke scène hebben we de combinatie van producten omschreven die je kunt inzetten om een dergelijke scène te creëeren.
Scène 1: Goedemorgen!
Een smartphone doet vaak ook dienst als wekker. Dit komt goed uit wanneer je gebruik maakt – of wilt gaan maken – van smart home oplossingen.
Zo kun je de wekkerfunctie van je telefoon koppelen aan bijvoorbeeld jouw Philips Hue verlichting, je slimme gordijnen/rolluiken en aan jouw favoriete Spotify playlist op jouw Sonos geluidssysteem.
Gaat de wekker ‘s ochtends af, dan beginnen de vogeltjes over het Sonos systeem te fluiten. De verlichting begint op een rood/oranje gloed zachtjes te branden. Geleidelijk aan neemt over een periode van 15 minuten de intensiteit van de verlichting toe. De kleur verandert langzaam meer naar een neutrale witte kleur, aangezien dit activiteit stimuleert.
Na 15 minuten gaan de gordijnen automatisch open en begint de openingstune van Rocky Balboa te spelen. Rise and shine!
Oké, dit laatste is onwaarschijnlijk – maar het valt allemaal binnen de mogelijkheden van slim wonen!
Wat heb je hiervoor nodig?
- Slimme verlichting van bijvoorbeeld Philips Hue
- Slimme speakers van bijvoorbeeld Sonos
- Slimme gordijnen van Slide
- Een Spotify account
Scène 2: Goede nacht!
Wellicht herken je het: lig je eindelijk in bed, ben je vergeten de badkamerlamp (of een andere lamp) uit te zetten. Soms herinner je het zelf en ga je met tegenzin het bed uit, maar het kan ook gebeuren dat je er ‘s ochtends pas achterkomt dat de lamp de hele nacht onnodig aan heeft gestaan. Zonde van het verbruik!
Door gebruik te maken van de slimme stopcontacten van bijvoorbeeld FIBARO in combinatie met Philips Hue, kun je bepaalde scènes activeren op het moment dat een stopcontact wordt gebruikt. Je kan zelfs zover gaan, dat de scène alleen wordt geactiveerd als er een bepaalde hoeveelheid stroom wordt afgenomen (bijvoorbeeld de hoeveelheid die jouw smartphone lader verbruikt).
Ga je dus naar bed en leg je jouw telefoon aan het betreffende stopcontact, dan kun je ervoor kiezen om alle verlichting in het huis automatisch te laten dimmen. Gebruik je tevens slimme deursloten, dan kun je ook deze de opdracht geven om alle deuren automatisch op slot te zetten.
Zo zijn er nog tal van handelingen die je kunt activeren op het moment dat je jouw telefoon aan de oplader legt.
Wat heb je hiervoor nodig?
- Slimme verlichting van bijvoorbeeld Philips Hue
- Slimme stopcontacten van FIBARO
- Een controller van bijvoorbeeld FIBARO
Scène 3: De filmmarathon
Soms is het heerlijk om je even af te zonderen van de buitenwereld – en op te gaan in een goede serie of film. Wil je volledig op kunnen gaan in het verhaal, dan is het fijn als eventueel zonlicht van buiten wordt geweerd. Eigenlijk wil je een ware bioscoopervaring in huis halen.
Met behulp van een slimme schakelaar, slimme (rol)gordijnen en verlichting creëer je met de druk op de knop de juiste sfeer voor een filmmarathon.
Activeer je de scène, dan gaan de gordijnen of rolluiken automatisch dicht en dimmen de lampen tot een sfeervol niveau.
Wat heb je hiervoor nodig?
- Slimme verlichting van bijvoorbeeld Philips Hue
- Voor rolluiken: de Roller Shutter van FIBARO (Walli)
- Voor gordijnen: de Slide (binnenkort beschikbaar)
- Een controller van bijvoorbeeld FIBARO
Scène 4: Acties op basis van GPS
Aangezien een smartphone nagenoeg altijd is uitgerust met een GPS-module, kun je deze optie ook gebruiken om bepaalde scènes in huis te (de)activeren.
Zo kun je de controller zo instellen dat wanneer de laatste persoon ‘s ochtends het huis heeft verlaten, het huis in een “niemand thuis” modus gaat. Dit wil zeggen dat alle lampen automatisch dimmen, de sloten op slot gaan en bijvoorbeeld het alarmsysteem wordt ingeschakeld.
Niet alleen erg handig, maar ook veilig!
Wat heb je hiervoor nodig?
- Een controller van bijvoorbeeld FIBARO
- Slimme verlichting van bijvoorbeeld Philips Hue
- Slimme sloten van bijvoorbeeld Aqara
- Slimme camera’s/alarm van bijvoorbeeld Netatmo
Scène 5: Ontspannen op vakantie
In veel gevallen houden inbrekers een huis goed in de gaten, voordat ze het huis daadwerkelijk betreden. Zeker in de vakantieperiode is het van belang om hier rekening mee te houden.
Dieven houden er verschillende technieken op na, maar waar ze bijvoorbeeld op letten is of de lampen ‘s avonds aangaan. Ook houden ze de rolluiken in de gaten. Blijven deze permanent naar beneden, dan kan dat betekenen dat de inwoners op vakantie zijn.
Met behulp van een vooraf ingesteld schema kun je de verlichting, rolluiken en zelfs je bewatering zo instellen dat het lijkt alsof er iemand thuis is.
Zo kun je jouw robotmaaier om de dag laten maaien. Kun je de automatische bewatering op gezette tijden activeren en kun je ‘s avonds de verlichting laten branden. Zo lijkt het huis bewoond, zelfs als je op vakantie bent.
Wat heb je hiervoor nodig?
Scène 6: Pas op! Hier waak ik
Er zijn mensen die een hond niet alleen houden voor de gezelligheid, maar ook als een vorm van beveiliging. Vaak blijken honden een effectief middel tegen ongewenste gasten. Kijk alleen al naar de politie, die honden al decennia inzet om boeven te vangen.
Het houden van een hond kost alleen wel veel tijd. En niet iedereen heeft tijd om een hond meerdere malen per dag uit te laten en het de aandacht te geven die het verdient.
Door gebruik te maken van de slimme bewegingssensoren, kun je het geluid van een blaffende waakhond activeren op het moment dat er iemand in de sector van de sensor komt. Dit kun je tevens koppelen aan jouw GPS positie uit eerdergenoemde scène 4, zodat dit geluid enkel actief is als jij zelf niet thuis bent.
Wat heb je hiervoor nodig?